Wijnprofessional gooit carrière om en verovert Nederlandse huiskamers

Door de coronacrisis presenteert Laura Lemmers (34) culinaire online cursussen
Bij het Haarlemse familiebedrijf WijnSpijs.nl lanceerden ze - midden in de corona uitbraak - de WijnSpijs Academy: een online videoplatform voor culinaire cursussen. Want uit eigen onderzoek van de Academy is tijdens de eerste lockdown gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders geen idee hadden wat hun persoonlijke wijnsmaak is. Het ontwikkelen van een basiscursus gericht op het (her)ontdekken van de persoonlijke (wijn)smaak leek een logische eerste stap. En dat bleek een schot in de roos. De lancering van de tweede cursus liet niet lang op zich wachten. De WijnSpijs Academy wil het grootste culinaire cursusplatform van Nederland worden. De tweede online videocursus gaat in op perfecte wijn en spijs combinaties.
14-12-2020
Rob Lagendijk
Wijnprofessional gooit carrière om en verovert Nederlandse huiskamers

Een nieuwe carrière 
De lancering van de eerste cursus ‘ontdek je smaak’ in augustus 2020 bleek succesvol. Ruim 750 cursisten volgden - in hun eigen woonkamer - de online wijncursus. Bekende wijnschrijvers als Harold Hamersma en Onno Kleyn onderschreven de cursus en het presentatietalent van Laura. Maar Laura kan zich nog goed herinneren hoeveel flexibiliteit er nodig was om haar carrière en het bedrijfsmodel om te gooien. Als onderneemster en jonge moeder is het veel ballen in de lucht houden. “De wereld van je bedrijf en het gezinsleven staan tegelijkertijd volledig op zijn kop door iets ongrijpbaars als het coronavirus en de horeca lockdowns. WijnSpijs.nl is een culinair familiebedrijf, waarvan onze medewerkers, onze partners maar ook mijn gezin en ik afhankelijk zijn, dus dat was flink schrikken en heel snel schakelen” aldus Laura. 

Combineren kun je leren
Samen met Miele Nederland en de oudste wijnhandel van Nederland de Bruijn Wijnkopers ontwikkelde Laura de tweede online culinaire cursus: Wijn & Spijs, combineren kun je leren. De cursus gaat over het combineren van wijnen met gerechten, de wijnen uit de cursus worden thuisgestuurd en de boodschappenlijst voor de gerechten is te vinden in de cursusomgeving. Marketing Directeur van Miele Nederland Patricia Slootjes: “De cursus biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier hoogwaardige kennis over het combineren van eten en drinken op te doen. Laura weet samen met chef Aart op een luchtige en prettige manier de kennis en dynamiek van proeven, koken en het combineren van wijn en spijs over te brengen. Laura geeft aan dat de cursus gaat over "het toegangkelijk maken van de Bourgondische lifestyle, kwaliteitsproducten, mooie smaken, goede wijnen en perfecte wijn-spijs combinaties."

Al eeuwen relevant 
Mede-eigenaar van De Bruijn Wijnkopers, Marianne de Bruijn gaat met haar tijd mee, “We bestaan sinds 1772 en door de eeuwen heen is De Bruijn wijnkopers relevant gebleven, innoveren is de enige manier om te blijven bestaan. Het partnership met de WijnSpijs Academy is een voorbeeld van een innovatieve samenwerking omdat de cursus zorgt dat wij met onze wijnen een nieuwe doelgroep aanboren." 

De Nederlandse eetcultuur
Koken en eten is voor Nederlanders steeds belangrijker geworden. Bij goede wijnen horen ook perfect bereide gerechten. Met de kennis uit de online cursus, de luxe wijnen die worden thuisgestuurd en de keukenapparatuur van Miele kan iedereen de perfecte wijn en spijs combinatie op tafel zetten. Met unieke innovatieve functies en slimme automatische programma’s van de Miele apparatuur is het voor iedereen mogelijk een goede thuischef te worden. Door de culinaire kennis van Miele chef Aart en gebruik van Miele apparatuur ligt perfectie voor iedereen binnen handbereik. Over WijnSpijs

WijnSpijs.nl is een van de grootste culinaire platformen en organiseert al meer dan 10 jaar de WijnSpijs Wandeling in de Benelux.

Inmiddels hebben zo'n 200.000 wandelaars de WijnSpijs Wandeling gelopen.

Tijdens de eerste corona lockdown is WijnSpijs gaan innoveren en werd de WijnSpijs Academy gelanceerd, een online platform met culinaire videocursussen mogelijk gemaakt door grote culinaire merken.