Verbod op wandelen drijft horeca-ondernemers tot wanhoop
Gemeentelijke willekeur en rechtsongelijkheid omtrent culinaire take-away wandelingen

Gemeenten Helmond, Hoorn, Breda en Groningen verbieden - 48 uur voorafgaande aan de wandelingen - de take away wandelingen om de horeca te steunen. Horeca-ondernemers in steden waar verboden gelden leiden daardoor extra schade. Gemeenten duwen op die manier de horeca-ondernemers nog verder in de schulden. Het willekeurige en onsamenhangende beleid is steeds moeilijker uit te leggen.
Wouter Dijkstra, directeur van WijnSpijs.nl, 'hoe is het mogelijk dat horeca-ondernemers in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam wel omzet kunnen maken door deel te nemen aan de take-away wandelingen? En horeca-ondernemers in Helmond, Hoorn, Breda en Groningen krijgen 48 uren voor de wandelingen te maken met ambtenaren die op onduidelijke gronden verbieden? Ook het dreigen met boetes en dwangsommen voor de restaurateurs vinden we onbegrijpelijk en geen recht doen aan de situatie waarin veel ondernemers verkeren, in Breda zijn de eerste dwangsommen inmiddels opgelegd.’
Ook experts uiten kritiek op het verbod. Zo vindt UMCG-viroloog Bert Niesters culinaire wandeltochten, 'juist goed om de drukte te spreiden’. Niesters stelde in Het Dagblad van het Noorden, "dat gemeente Groningen zich onterecht door angst laat leiden'. Dat het verbod voor reuring zorgde, bleek uit de lobby die ontstond om de wandelingen toch weer mogelijk te maken.
Diederik Gommers kwam vorige week een uitzending van BNR met een nieuwe visie, 'misschien had ik harder moeten roepen, maar eigenlijk hadden we sporten en naar buiten gaan meer moeten stimuleren: dat had de eerste maatregel moeten zijn bij de versoepelingen en dat had het kabinet ook moeten uitstralen. Wat we vooral geleerd hebben is dat we wat meer aan preventie moeten doen en ik vind het jammer dat het ministerie dat niet opgepakt heeft. Eigenlijk is het altijd goed om te bewegen, wat af te vallen, goed op je voeding te letten en goed te slapen.'
Over WijnSpijs
WijnSpijs.nl is een van de grootste culinaire platformen en organiseert al meer dan 10 jaar de WijnSpijs Wandeling in de Benelux.
Inmiddels hebben zo'n 200.000 wandelaars de WijnSpijs Wandeling gelopen.
Tijdens de eerste corona lockdown is WijnSpijs gaan innoveren en werd de WijnSpijs Academy gelanceerd, een online platform met culinaire videocursussen mogelijk gemaakt door grote culinaire merken.

Helft Nederlandse wijndrinkers weet niets over wijn
Uit onderzoek van de WijnSpijs Academy blijkt dat 50% van de Nederlandse wijndrinkers geen kennis heeft over wijn en hun eigen wijnsmaak. Veel mensen willen meer weten over wijn, b...

Wijnprofessional gooit carrière om en verovert Nederlandse huiskamers
Bij het Haarlemse familiebedrijf WijnSpijs.nl lanceerden ze - midden in de corona uitbraak - de WijnSpijs Academy: een online videoplatform voor culinaire cursussen. Want uit eigen...